Enjoy the best and leave the worst.Mana-mana yang melarakan di blog ini;boleh campak jauh-jauh =,= Kita semua ada tanggungjawab :DD

Tuesday, 30 March 2010

Crumb Epilog

“You know what.” Lisa berpaling memandang JJ di sebelah.

“Hmm?” Sudu berisi dibawa dan disuap kepada Lisa.

Mug di sebelah dicapai. “I tak sabar nak tengok baby ni lahir.” Lisa senyum. “Mesti cute kan.You ayah and I mama.”

“I papa la.” Jug dicapai.

“Ek?Bukan hari tu you kata nak jadi ayah kan?” Mug dihulurkan kepada JJ.

“Mama-papa kira matching apa.” Jus dituangkan ke dalam mug Lisa.

Lisa mengetap bibir berfikir. “JJ.”

“Lepas baby ni lahir,you nak panggil I apa?”

JJ jongket bahu. “Kena ubah nickname ke?”

“Entah.Tapi soon akan automatically changed kan.” Kepalanya direhatkan di bahu JJ. “Weirdo. “

“Lisa sounds sweet.” JJ sengih.

“Call my name and I’ll be there for you.”

***

“Kalau ikut tarikh..” Lisa berhenti seketika berfikir. “..Seminggu dua lagi kut.” Planner diketuk dengan pen.Sungguh dia tak tipu.Memang berdebar sangat.Excited terus.

“Nanti sunyi la I.” Baju yang dah siap berlipat disusun di dalam almari.

“Ek?” Terangkat kening Lisa.

“Karang you duduk kat wad dengan baby.I sorang-sorang je kat sini.” JJ duduk di sebelah Lisa.

“Nanti you temankan I la.” Wajah JJ dipandang seketika. “This is my first struggle for life.Dua nyawa satu masa.”

“I will. I`ll stay by your side honest and true.” Perlahan JJ menyanyikan lagu Maher Zain.

Lisa pecah ketawa. “Now my hubby is singing.” Lisa sengih. “Nanti boleh nyanyi lullaby untuk I.”

***

Dunianya kosong tiba-tiba.Dugaan apa ni?Lisa kat sana struggle.Dalam ER tu.Baru dia sedar dia di hospital.Baru sedar yang masa sedang berputar.Baru sekejap tadi Lisa mengadu sakit.Sakit sangat ke sayang?

“Nanti you temankan I la.” Wajah JJ dipandang seketika. “This is my first struggle for life.Dua nyawa satu masa.”

“I will. I`ll stay by your side honest and true.”


Maaf I tak dapat temankan you.Sungguh..Kalau ikutkan hati,nak je dia rempuh masuk.Lisa..Be strong dear.

***

“Encik Azi Azmin?” Doktor itu menghampiri JJ.

“Saya.” Pantas JJ berdiri.

“Dua-dua selamat..”

JJ pantas meraup muka. “Alhamdulillah.”

“..tapi isteri encik.”

***

Gambar Lisa ditatap tanpa jemu.JJ kembali memandang jam di tangan.Happy birthday Lisa..Hati kecilnya berbisik.Dia masih lagi berdiri di tengah ruang tamu.Dan masih lagi menatap Lisa yang sedang tersenyum mesra padanya.She’s gone JJ..

“Lepas baby ni lahir,you nak panggil I apa?”

JJ jongket bahu. “Kena ubah nickname ke?”

“Entah.Tapi soon akan automatically changed kan.” Kepalanya direhatkan di bahu JJ. “Weirdo. “

“Lisa sounds sweet.” JJ sengih.

“Call my name and I’ll be there for you.”


“Nurlisa.” Tanpa disedari dia menyeru nama itu.Will you be there for me Lisa?

Tiba-tiba bahunya terasa dicuit.Pantas JJ berpaling ke belakang.Dia tersenyum. “Sampai pun.”

“Lewat 10 minit je Along.” Lia sengih

“Along nak pergi lawat Kak Lisa kejap.Jaga rumah.” JJ memandang tingkat atas. “Aiman.Amani.Papa dah nak pergi dah ni.”

“Kejap pa.” Aiman berlari anak ke arahnya.JJ tersenyum memandang Aiman yang dah siap berbaju melayu.

“Mana Amani?” JJ memandang sekeliling mencari anak perempuannya.

“Pa!” Pandangan JJ beralih pada Amani yang baru menuruni tangga. “Lawa kan?”

JJ memerhati Amani tak berkelip.Tu selendang Lisa. “Anak papa.Of course lawa.” Tangan Amani dan Aiman dicapai dan dipimpin.

“Nanti kat sana,nak buat apa pa?” Aiman di sebelah bertanya.

“Baca Yasin untuk mama.”

“Kenapa kena baca Yasin,pa?” Amani berkerut dahi.

“Bagi mama makan.” Ringkas JJ menjawab.

“Nak kena beli burger ke pa?”

Refleks JJ menepuk dahi.Haih..NI mesti mak su dia yang ajar ni.Ada ke patut nak kena beli burger.

“Tak perlu.Baca Yasin pun kira ok.” PIntu kereta dibuka.

“Nanti papa beli janjan eh?” Amani sengih.

“Gula-gula tak nak?” JJ memandang Amani.

“Tak nak.Karang sakit gigi.”

JJ tersenyum sendiri.Your kids Lisa.Memang serupa dengan you.6 tahun..I miss you Lisa.Happy birthday.Semoga you bahagia kat sana.

Farewell Lisa..

note: Crumb ni sebagai ganti Benci vs Suka

33 comments:

  1. sedihnye....sayang la lisa xde....

    ReplyDelete
  2. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..
    grea..
    kenapa begini??
    hukhuk..
    baru sejap tadi org happy bace epi lps..
    now,sedih gle..sedih time tgh wat essay bm plak tuh..
    heeeeee..

    btw,nice ending..
    love it..eventhgh sad ending....
    hhuhu...
    sad mood.

    ReplyDelete
  3. sh****
    bengang nya
    sebab aku dah ter tacing!!

    ReplyDelete
  4. wuhuuuuuuuu..
    tacing si0o0ot...
    im cryin'...ngee..
    gud job writer~~

    ReplyDelete
  5. too saddddddddddd.....
    but their have a gud kid rite

    ReplyDelete
  6. lorh..sad ending..sedihnyeeerr..
    huhuhu...

    ReplyDelete
  7. wuwwuwuwu..
    sdeyh nya..
    =(
    but suka cter nih..

    ReplyDelete
  8. waaa grea..sad ending lor.. tp gud job dear.. keep writing..

    ReplyDelete
  9. “Nanti you temankan I la.” Wajah JJ dipandang seketika. “This is my first struggle for life.Dua nyawa satu masa.”

    i thought its lisa n someone in her tummy but God know better,innalillah.

    ReplyDelete
  10. huhuhu...
    asal lisa x de...
    sweet la diorang ni...

    ReplyDelete
  11. tears running..

    ReplyDelete
  12. sedih gle !!
    and im speechless :'(

    ReplyDelete
  13. lily cry..oh no!!

    ReplyDelete
  14. tears running~
    such a beautiful story..

    ReplyDelete
  15. sedihnye.lisa takde
    baru happy.
    best.zatie suh bace.
    dan sgt best.nak leleh dah
    -na'dz

    ReplyDelete
  16. knape bgini??
    xaci nye,smpai ati matikn lisa..
    noooo.....

    ReplyDelete
  17. oh..kat sini
    satu hilang..dua yang datang

    tu la..
    tak tau kan
    ajal-maut
    bile, kat mane...

    innalillah..(ceit..mcm real story jer)

    ReplyDelete
  18. asl ending cmnie???
    cdeyh..

    ReplyDelete
  19. Best citer ni.. Tapi sedih gak la.. pape pon nice one..

    ReplyDelete
  20. i'm crying all the day..
    aaaa..so touching laa..
    dont know to say what..so sad
    very2 make me touch.

    ReplyDelete
  21. dah agak dah ending camnii
    satu hilang
    dua datng
    expected....-_-

    ReplyDelete
  22. nape lisa mati? nape?? x suke~~ cian JJ..sob3..

    ReplyDelete
  23. alorh...die meninggal ke..kesian kot kt JJ

    ReplyDelete
  24. Cerite ni touching sungguh! Kenapa ending yang sentap. Ingatkan jj yang mati dulu,last2 lisa yang tinggalkan die. :'( oh,x sangke! X sangke macam ni ending die dan x sangke jj yang mcam x matang boleh jadi papa yang bertanggungjawab! :) * huh! Panjang gile.

    ReplyDelete
  25. hermm,, sad endingss,,but good job on your writing....suka sgt jln crita nie,,

    ReplyDelete
  26. sedih2 touch..huhuhu
    wlaupn sad ending tpi still hppy ending..
    hahaha.., sah pning2 pape jea laa ;)

    ReplyDelete
  27. xska..tngh2 hepi tba2 sad..huwaaaaaaa.. :'(

    ReplyDelete
  28. air mata mengalir tanpa sedar... sedihhhh o0ooooo

    ReplyDelete
  29. ..satu hilang..
    ..dua yang datang..

    patutlah teaser citer ni camtu... lisa pergi, diganti ngn aiman & amani

    ReplyDelete
  30. lisaaaaaaaaa...... *crying a bucket*

    ReplyDelete