Enjoy the best and leave the worst.Mana-mana yang melarakan di blog ini;boleh campak jauh-jauh =,= Kita semua ada tanggungjawab :DD

Friday, 30 October 2009

Crumb 3

“Lisa..”

Greenday-I walk alone menjerit di telinga dengan kepala digelengkan menikut lagi dan mata dipejam.

“Lisa..”

My shadow's the only one that walks beside me
My shallow hearts the only thing that's beating
Sometimes I wish someone out there would find me
'Til then I walk alone

Ah-Ah Ah-Ah Ah-Ah Ahhh-Ah
Ah-Ah Ah-Ah Ah-Ah

Bibir turut mengalunkan.Puan Rozita dan Encik Fauzi serentak menggeleng.

“Lisa!”


Pintu bilik dibuka dan ditutup kembali.Nafas ditarik panjang dan pandangan dihalakan pada katil.Lisa mengeluh dengan belakang disandarkan pada pintu.Kahwin eh?Duh..

Comforter di dalam almari ditarik dan dibawa ke couch.Dia duduk di situ dengan memeluk siku.JJ di atas katil dipandang kosong.Diari di bawah couch ditarik keluar dan dibuka perlahan-lahan.Dear diary..Countdown..7 days to go till I move. ’We’ move to the house..

________________________________________________________________

JJ melepas keluh sambil duduk di atas sofa memandang kosong televisyen yang tak di ‘on’ .Ibu dengan ayah dah balik sekarang tinggal dia dengan Lisa dalam rumah ni.Li..Sa..Dia tak boleh nak predict tentang Lisa.Dan dia tak boleh nak predict tentang perkahwinan ni.Dia tak kenal Lisa dan Lisa tak kenal dia.Tu je yang dia tahu.Yang dia boleh cakap;Lisa ok.Damn pretty boleh la.Depan ibu ayah elok je.Tapi belakang,satu patah kata pun tak pernah keluar.Dia sendiri pun tak tahu nak cakap apa dengan ‘wife’ dia.Marriage ke macam ni?

Lisa menggigit bibir dan meletakkan mug kembali ke kaunter dapur.Matanya menala pada inai yang masih merah dan cincin kahwin di tangan.Derhaka ke dia?Ni je cara yang dia tahu.Jauhkan diri,sebelum benda buruk terjadi.Sebelum dia lebih kenal Azi Azmin aka JJ.Sebelum dia boleh terjatuh suka kat ‘husband’ dia.He look ‘nice’..Dari luar,tu yang dia nampak.At least,JJ hormat dia.Dan tak pernah sentuh dia.Kalau sorang senyap,dua-dua senyap.

Langkahnya diatur perlahan ke ruang tamu.Tudung di kepala masih belum ditanggalkan.

JJ memandang belakangnya.Matanya memerhati Lisa yang menuju ke arahnya.Pandangannya kembali ditala pada televisyen kosong di hadapan.Lisa mengambil tempat duduk di sofa single sebelah JJ.Dia menarik nafas panjang.

“We need to talk.”

JJ angkat kening memandang Lisa. “Hmm?”

“Marriage ni.” Lisa mengeluh. “Yang I tahu.Kita sama-sama tak kenal.Sama-sama tak suka benda ni.Dan kita nak benda ni ended.”

JJ memandang kosong Lisa.Nafas ditarik dalam-dalam. “So?”

“Kita respect privacy masing-masing.Rumah ni dua tingkat,so you pilih la you nak floor mana.” Tenang dia menjawab.

JJ mendongak memandang tingkat atas.Pandangannya kembali pada Lisa. “I tingkat bawah.”

“Deal.”





“Kejam!”

Lisa menjauhkan handset dari telinga.Dia berkerut dahi sambil menggeleng.

“Excuse me?”

“Kejam la kau!” dan sekali lagi Que menjerit.Dan sekali lagi juga dia menjarakkan handset dari telinga.

“Siapa kejam?” Tanpa nada dia bertanya.

“Kau.Memang nak derhaka eh?” sarkastik Que bertanya.

Lisa senyap seketika tidak menjawab.Derhaka.Berdosa tu.Dia tahu.

“Sementara.Nanti divorce ok la tu.” Tenang jawapan yang diberikan.

“What?Lisa..!Tak sampai sebulan pun.”

“Dalam news kahwin 12 hari pun dah divorce.Kan?”

Que merengus di sebelah panggilan. “Give him a chance.”

“Aku kahwin dengan dia kira chance la tu.”

“He’s your husband.And you’re his wife.Berdosa kau tahu tak.”

“Tahu.” Lisa mengeluh.

“Kesian la sikit.Give him a chance.” Lembut Que menuturkan cuba memujuk Lisa.

“Tengok la dulu..”

3 comments:

  1. yeahh..
    give him a chance..
    stujuuuu!

    ReplyDelete
  2. uh, bukan boulevard of broken dreams ke?
    yang i walk alone tu?

    ReplyDelete