Enjoy the best and leave the worst.Mana-mana yang melarakan di blog ini;boleh campak jauh-jauh =,= Kita semua ada tanggungjawab :DD

Wednesday, 6 June 2012

Afiq [Cerpen]

Taddaa! Okay,sungguh rasa tak yakin je nak post.Rasa macam tak cukup gula,garam,etc dalam cerpen ni.Mungkin kali ni gaya lain sikit (atau saya seorang je yang rasa lainnya =='' ) Sebelum saya bercuti panjang.Atau lagi baik tulis macam ni: sebelum saya bercuti panjaaaaannngg.. ni ole-ole yang saya tinggalkan. (Haha.Gaya selama ni cuti tak panjang je padahal selalu lambat post new entry) T_T
BTW : terima kasih kepada anda-anda untuk masih di sini =)

Nafasnya dihela panjang.Mata masih belum melepaskan figura di hadapannya dan yang masih bermain di fikirannya.Bulan depan dah nak balik kampung.Mata menengadah siling yang langsung tak tahu apa yang menariknya.Haih..Final ultimatum Afiq!Biar la yang mengejar tak dapat,sekarang dia yang berkejar dapatkan apa yang tak pernah lari.Biarlah pihak sana nak kata apa.Dia bangkit dari duduknya. Langkahnya diatur mendekati figura yang sedang duduk di meja makan tengah-tengah café. Semakin menghampiri.Semakin hampir.Dan kemudian terus perjalanannya diatur menuju ke kaunter makanan melepasi figura itu.Sungguh rasa nak hempuk je.Asal boleh terbabas ke kaunter ni?Dia menghela nafas lagi.Gayanya hari ini tak jugak dia approach Dena.

“Woi Afiq.Hang masuk sekarang.Hang ingat makanan tu boleh masak sendiri ka?” Suara Pijat dari dapur jelas didengari.Afiq dah tarik nafas panjang-panjang sebelum menghala ke dapur.

“Haila!Haila!” Dia turut melaung.Tangan dibawa ke air lalu dan dicuci dengan sabun.Matanya mencuri pandang pada list order yang elok tergantung.Fikirannya dah terbayang apa yang patut dibuat. “Bos,yang lain mana?” Tangan dilap pada tuala Good Morning di pinggang.

Pijat cekap membancuh minuman. “Pi beli barang.Kau panaskan bun tu dulu,ada yang nak makan lasagna.”

Lasagna? Afiq dah mula mencongak. “Chicken or beef?”

“Daging!” Pijat yang dah menghilang keluar melaung.Harap je bekerja dengan dua tiga orang.Tapi kalau bab melaung,gaya sepuluh orang je dalam dapur.

Afiq dah tarik senyum. Dena la tu.

***

Dulang dibawa berhati-hati ke tuan punya order.Sejenak dia mengerling pada penghuni meja. Pinggang berisi lasagna dan bun diletakkan berhati-hati. “Anything else miss?” Afiq membawa dulang kosong ke belakang. Dia senyum pada penghuni lain.Ada Dena,kawan Dena dan kawan Dena yang satu lagi.

Dena senyum berbahasa. “Afiq.”

Afiq tarik senyum lebar sungguh-sungguh. “Ya?”

“Nice lasagna.”

Dan kali ni senyum dia makin lebar, “To che’” Afiq berlalu masuk ke dapur.Dan waktu tu riak tak payah nak cakap,memang senyum lebar habis.Sekali lalu depan Pijat dan Opik pun buat macam lalu depan pantri.

Pijat dan Opik dah saling bagi isyarat mata. “Afiq!Hang sengih macam baru lepas berbini ni pasai pa?” Pijat yang sedang menyusun gelas berisi minuman yang dipesan ke dalam dulang bertanya.Pelik sungguh.

Afiq dah duduk bersila atas kerusi. “Dena tau nama aku la.” Dagu dah tersangkut atas kaunter.Mata masih pada Dena di meja makan.Haima..Indah.

Opik yang masih di dapur gelak siap hentak tangan atas kaunter. “Dah kau pakai apron tulis nama kau.Memang la.”

Afiq baling tuala Good Morning di pinggang pada Opik tepat kena pada pinggang Opik jugak. Dan turn Opik untuk balas balik dengan membaling tuala Good Morning Afiq kembali pada tuannya.

“Oi!” Afiq tunduk mengelak dan tuala tu dah selamat masuk bakul kosong kat belakang.Tak tahu lagi nak baling apa dah,elok je Pijat lalu,terus disambar tuala di pinggang Pijat dan dibaling pada Opik.

“Wei!Aku potong gaji sorang-sorang baru tau!”Suara bos dah naik tahap veto.

***

Afiq melangkah yakin ke meja tengah-tengah café yang biasa menjadi port Dena.Hari ini next step.Langkah kedua,dan semalam langkah pertama gaya menjadi.Biarlah orang ingat dia budak kerja tukang masak yang boleh jadi pelajaran pun takat SPM je dan buat-buat pandai speaking padahal sebaris tu je yang dia tahu.Biarlah.Asalkan dia tahu mana tahapnya.Bukan dia tak pandai.Kurang-kurang ada jugak ijazah nak tunjuk kalau mak mertua tanya.Dan hari ini dia nak approach Dena.Kut sempat lagi dalam sebulan ni bawa jumpa mak.Mana tau mak tukar fikiran.

“One beef lasagna with extra cheese and..” Gelas berisi iced lemon tea diletakkan. “..iced lemon tea.” Pandangannya menyapu bersih meja makan itu.Kawan-kawan Dena punya order dah lama sampai,sengaja dia membiarkan oreder Dena yang terakhir agar dia yang menjadi tuan punya penghantar.Indah. Dan kali ni Dena senyum lagi.

“Thanks.Once again,lasana you memang super duper sedap.” Dena bersungguh menyatakannya.

Afiq angkat kening.Selama ni yang dia makan tu bukan lasagna aku ke?Mungkin sebab kali ni dia berani bersuara,tu pasal Dena pun berani nak puji.Senyum. “You’re welcome.”Kalau hari-hari you datang sini nak makan lasagna, hari-hari I yang akan masakkan.” Abaikan Opik dengan skil memasaknya.

Dena ketawa, “Okay?” Dia seperti mencari kata. “Hari-hari jugak I datang makan lasagna you.”

Afiq menarik senyum ikhlas. “Anything else that I can get for you?” Afiq senyum pada kawan-kawan Dena yang daripada sepi.

“No thanks.”

Afiq sempat membuat isyarat salute sebelum berlalu pergi.Dan hari ini tiada lagi perang tuala di dapur.

***

Afiq menggaru belakang leher yang tak terasa gatal.Hampir nak melatah dia sebentar tadi apabila PIjat tiba-tiba menyerahkan nota kecil kepadanya.Tetapi memang sah dia takkan tolak nota tu.Tambah-tambah content yang datng bersama-samanya.Lagi mudah daripada yang dia sangka.Dena yang ayu.Dena yang lawa.Dena yang sopan.Dena yang..yang..Baru beberapa hari dia cuba approach Dena,dan hari ini tanpa disangka dia sudah mendapat ‘surat layang.’ Dia membaca sekilas nombor telefon di atas nota itu.Klasik.

“Afiq!Garlic bread set dengan coleslaw dua!” Opik menjerit dari pantri.

Afiq cepat-cepat menyimpan nota itu di dalam saku jeans. “Siap!” Tangan dicuci di bawah air lalu.Cekap dia menyambung kerjanya sebagai tukang masak di restoran Pijat.Balik karang kena investigate.

***

“Aa..Assalamualaikum.” Afiq bisu seketika.Zaman bila kau tahu bagi salam ni? “Hello?May I speak to Dena?”

“Dena’s here.” Kedengaran sedikit bising di balik sana panggilan.

Afiq berdehem.Cuak tak cuak. “I got your note and you say that we..” Nak sambung ke tak.Karang sambung nampak dia yang nak mula.

Dena ketawa di sebelah sana. “Right.” Dan suasana bising sebentar tadi mula menjauh. “ I don’t know Afiq.I think you got something.Super something.” Dena mengetap bibir. “Mungkin nampak awkward I sebagai perempuan yang approach you dulu,tapi itu la.I sense something in you.”

Afiq menengadah langit malam.Super something apa yang aku ada? Jangan kata selama ni dia perasan aku usha dia dari jauh. “Something?Might be the evil lasagna.” Dia ketawa.

“I can’t say no to your lasagna seriously.You taruk apa dalam tu ah?Sampai I addicted hari-hari.”

Dan tanpa disedari ia berlarutan sehinggalah malam sudah bersiap sedia membawa diri dan bintang hilang kerdipannya.

***

Hari-harinya terasa semakin terisi dengan kehadiran Dena di restoran itu.Sampaikan apabila tiba turn order Dena,berdesup dia hilang dari dapur untuk membawanya ke meja Dena.Sehinggakan Pijat,Opik dengan Firas pun hampir-hampir terbabas kena rempuh.Indah.Sungguhlah dia dah betul-betul masuk mode bercinta.

Afiq kelu seketika.Nak sengih pun tak nak sedih pun tak.Entah kenapa dia terkejut dengan pelawaan Dena yang tiba-tiba luar kotak.Jauh sekali tersasar daripada kotak.Dia merasakan begitu mudah prosesnya mengenali seorang Dena.Tak perlu berkejar sana-sini menuntut ilmu dengan mana-mana romeo.Tak perlu bersusah-payah menyusun ayat.Mudah.Mungkin jalannya untuk Dena dipermudahkan.Mungkin. Dan mala mini dia di situ,menanti dalam crowd yang tak pernah surut di sebuah restoran kaki lima.Dia tersenyum sendiri.Kira syukur Dena tak ada minta yang berbintang-bintang alamatnya tak merasa la gaji bulan ni.Tak sampai la ke tangan mak.Dan yang akan sampai hanyalah soalan-soalan ke mana hilangnya gajinya.Gaji ciput yang cukup-cukup untuk tanggung dia,sewa rumah,duit motor dan mungkin seorang lagi teman.Teman hidup.

Afiq mencuri pandang di setiap genap restoran.Bayang Dena masih belum kelihatan.Jam di tangan dikerling.Awal lagi ni.Awal tak awal ni masuk gelas kedua dia.Cuak!

“Afiq.” Perhatiannya tertumpu pada seseorang yang menarik seat di hadapannya.Afiq kelam.Ni siapa pulak yang main cekup seat tak minta izin.Pandangannya turun naik cuba mencerna figura di hadapannya.Takkanlah..

“Dena?” Hampir tak terkeluar suaranya.Sungguh malam ini Dena nampak lain.Hampir musnah setengah cita-citanya.Pandangannya masih tidak melepaskan Dena.Dena lain.Lain sangat-sangat.Mana pergi sopan Dena?Mungkin dia dianggap kuno mencari teman hidup yang sopan tutup litup.Kurang-kurang tak adalah buatkan lelaki macam Opik dan Firas pandang dua kali.Tapi lagi kuno apabila terasa ditipu.Mana perginya sopan Dena?

“Hi.” Dena mengetpa bibir. “Lama tunggu?” Tapi satu sahaja yang masih berbekas,sanyuman Dena yang tidak pernah suram.Indah.

Afiq hilang kata.Dia sekadar menggeleng.

Dena serba tak kena. “Afiq,you tak suka ke jumpa I?”

Afiq menarik nafas dalam-dalam.Kalau tak suka sudah lama lasagna tu tak sampai ke sudah ke meja Dena.Tapi untuk mala mini.Dena nampak lain.Accept her the way she is,tak boleh ke Afiq.Macam kau cukup sangat nak cakap Dena tu tak masuk dalam piawaian kau.Mungkin ini hanya permulaan.

Afiq menarik senyum. “Kidding what?” Dia cuba menyembunyikan segala riaknya sebentar tadi.

Dena kelihatan lega. “Dah order?”

“Tak,tunggu you.”

***

Perhubungan mereka semakin rapat.Walaupun belum masuk sebulan.Dia dah mula boleh terima Dena.Sedikit demi sedikit.Mungkin cara Dena dressing tu tak kena dengan piawaian yang dia tetapkan.Tapi kurang-kurang bila lama-lama boleh kut dia try tegur.Kurang-kurang Dena hari-hari pakai macam sewaktu dia lunch kat restoran Pijat pun kira dia dah bersyukur.Entah kenapa dia rasa dia perlu ambil berat soal Dena punya dress code.Mungkin kerana rasa sayang.

Dan kali ini seperti biasa dia masih di hujung sana restoran yang selalu mereka bertemu.Dena dan dia sama-sama sibuk pada siang hari,kira time malam-malam je la sempat nak menghadap.Lagi pun bukan hari-hari Dena sempat nak lunch dekat tempat dia kerja. Dia memandang waktu yang tertera pada skrin.Haila..Menunggu la gamaknya.Afiq terus tarik senyum apabila Dena menghala ke tempat duduknya.

“Late again.” Riak bersalah Dena jelas kelihatan.

“Berapa minit lewat?” Afiq buat gaya tengok jam.Padahal malam tu tak ada pun dia pakai jam tangan.

Dena serba salah “Sorry,I’m late.So sorry.” Lembut jemarinya menyentuh jemari Afiq cuba menyatakan yang dia benar-benar minta maaf.

Afiq tergamam.Perlahan-lahan dia menarik tangannya cuba menyembunyikan rasa tidak selesanya. “No hal.You nak pesan apa?” Selepas itu,apa yang disebut Dena langsung tak dicerna.Sungguh dia bukan cukup atas bawah nak ukur siapa baik siapa jahat.DIa tak mampu. Dia bukan lepasan mana-mana sekolah agama yang kurang-kurang ilmu agama dah boleh nak bawa mana-mana.Dia bukan stok kaki masjid macam Firas.Tak adanya dia jejak masjid selagi tak ketemu hari Jumaat. Dia bukan sebaik tu.Tapi halal haram dia kenal.Dan tak pernah seumur hidup dia pegang anak dara orang.Ni kan minta disentuh macam tu.Mungkin bagi orang lain,itu biasa.Tapi baginya itu bukan sesuatu yang dia katakana nikmat.Sungguh, Dena dah jauh tersasar dari piawaian dia.Jauh.Dan malam itu,dia dah buat keputusan.Nampaknya Batu Pahat kena jugak dijejak.

***

Dia menghela nafas panjang.Hari ini dia di sini.Menanti ketibaan bas untuk pulang ke Batu Pahat.Akhirnya dia akur pada pilihan mak.Mungkin itu yang terbaik.Pilihan mak mungkin jauh lebih daripada piawaian yang dia letakkan.Kut kau nak jadi anak derhaka Afiq?

Sah memang tak nak.Dan apabila difikir semula,entah siapa yang terbuka hati inginkan dia sebagai teman hidup.Kerja taklah senang.Tak setakat pelajaran tu ada la jugak.Mungkin lepas ni dia perlu bergegas sana sini cari kerja yang sesuai dengan apa yang dia ada untuk sara anak orang.Accountancy. Selama ini bukan dia malas,Cuma dia tak minat.Cuma dia sekadar mengikut apa yang dirasakan cukup untuk buatkan mak rasa lega anak dia tak tersasar buat benda yang bukan-bukan.

Sling bag diletakkan di sebelah seat nya di dalam bas.Lama dia membuang pandangan keluar bas menanti bas tu menuju ke Batu Pahat.

“Aaa..saudara.”

Hampir tergelak Afiq apabila dapat pangkat macam tu.Besar mandate kau siap panggil saudara.Afiq berpaling, “Ye?”

Wanita di hadapannya dah berkerut dahi.Haila..Takkan tak faham lagi. “Tu..Ni.”

Afiq sekadar memerhati.Gaya nak kena hempuk betul.Saja dia nak menguji.Bukan dia tak faham,nak duduk la tu. “Apa?”

“Tu beg tu ada bayar tiket ke?” Tanpa perasaan dia sembur.

Afiq hampir jaw drop.Free kena sembur! Dia menarik beg nya dan diletakkandi atas riba.Dia sekadar mengangguk tanda silakan duduk kalau rasa dah bayar tiket.

Wanita itu terus meletakkan paper bag di tangan sebagai ‘benteng’.Dia menghela nafas. Pandangannya jauh dibiarkan menebar pada luar tingkap sebelah Afiq.

“Balik kampung?” Afiq berpaling.

Dia mengangguk malas. “Family suruh.” Langsung tanpa dia sedar menjawab.

Senyum, “Sama.”

Dan mereka sama-sama dibawa dalam kotak fikiran masing-masing disertai deruman enjin bas.Geng Batu Pahat dah sedia dengan segala persiapan untuk kedua-duanya.




13 comments:

  1. jodoh afiq ke tu?

    ReplyDelete
  2. Macam tu je habis ?!
    Cik grea you're killing me

    ReplyDelete
    Replies
    1. killing you inside not out. kira ok stay alive lg tu.HAHA
      =DD

      Delete
  3. apakah?! Y U DO THIS TO MEEEEEE T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..err.. (garu kepala) err..

      Delete
  4. itukah endingny?? tak nak sambung dah k??

    ReplyDelete
  5. ada sambungan ke ?

    ReplyDelete
  6. hadoiii...miss grea...xmo la ending cmni....nk yg suwit lg....huk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. macam confirm je aku ni miss.

      Delete
  7. Cik Grea tiba-tiba aku rasa ko kejam ~~ Nie bukan gaya cerpen, dah gaya bersambung ~~ Gantung tak bertali nie ~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku jugak yg kejam =,=''
      haha ..! aku suka tulis gantung2 =)

      Delete
  8. Ini tidak adil. Mana hak kami sebagai pembaca ? *Haktuihh

    Mohon cerpen nie ada sambungan *kelip-kelip mata*

    ReplyDelete