Enjoy the best and leave the worst.Mana-mana yang melarakan di blog ini;boleh campak jauh-jauh =,= Kita semua ada tanggungjawab :DD

Tuesday, 15 March 2011

Melancholy 12

“How’s my pyjama?” Ain pusing depan cermin.Biar la nampak gaya fairy tale pun.

Jiji gelak. “The best pyjama ever!”

Ain tunduk gaya ‘bow’. “Thanks for the compliment.” Jiji dihampiri. “Mana abah?” Dia memandang seluruh isi bilik.Dengan katilnya,aish!Memang betul la dia nak kahwin.Habis segala dihias.Tinggal berapa jam lagi.Tak.Tapi minit.59 minit?

Jiji jongket bahu. “Tunggu rombongan Cik Kiah kut.”

Ain muncung. “Bak sini Blackberry aku.Nak call abah.”

“Cis..” Handset Nokia 1200 dihulurkan pada Ain. “Tak lawak okay.”

Ain sengih. “Saja hilang cuak.Kau jugak yang hantuk handset aku hari tu.” Butang dail ditekan.

“Ain.Sempat lagi dia.” Puan Noora duduk di sebelah Ain. “Long ke?” Matanya diisyaratkan pada handset di tangan Ain.

Ain geleng. “Abah.Ibu nampak..” Belum sempat dia menghabiskan ayatnya. “Assalamualaikum.Abah duk kat mana?”

“Che’ Noor bimbang dengan Ain.” Puan Noora menghela nafas.

Jiji berkerut dahi.Cakap dengan aku ke? “La..Kenapa pulak?”

“Abah datang sini dulu boleh?Biar orang lain la sambut rombongan.” Ain bangun dari duduknya.Dia menghampiri tingkap cuba menjenguk Encik Fauzi.

“Che’ Noor rasa dia muda lagi.Dua minggu lagi dah nak fly.Mana nak simpan Long tu?” Ain diperhati seketika.Cukup ke ilmu Ain untuk perkahwinan.Boleh ke dia bawak diri dengan ‘title’ puan.

Jiji senyum. “Insya-Allah boleh.Long boleh lead dia.Dua minggu tu kira sempat lagi nak browse pasal nikah kahwin.”

“Nak mintak restu ni..” Ain nada merengek.

“Tengok tu.Manja sungguh!” Puan Noora menggeleng.

***

“Ok ke?” Long membetulkan sampin.

Paed bercekak pinggang. “Sekali lagi kau sentuh sampin tu,aku ikat tangan kau.” Pijat kat sebelah gelak

“Tadi sampin tu elok je.Long sentuh dah senget balik.” Pijat menggeleng sendiri. “Rilek la.Jangan pressure sangat.”

Long sengih gaya tak nak sengih. “Ni asal tak keluar lagi?Dah sampai dah pun.” Long menjenguk keluar.Rasanya dah lama kereta terpacak depan pagar rumah Ain.Tiba-tiba dia terbayang Ain.Aish!

***

“Tok tengah buat apa tu?” Ain menganga sekejap. “No way..Tak ada dalam senarai pun benda-benda macam ni.”

Jiji gelak. “Dahsyat la Dex!”

Mak Ngah cuit Ain . “Bertenang la sikit.Berapa kotak dah tisu habis ni.”

Ain mengetap bibir. “Orang cuak.”

Jiji menahan ketawa sambil mata tak berkelip tengok datuk Ain dengan Tok Bah Long berpantun.Dex siap 3G lagi.

***

“La..Kenapa Tok Bah tak buat esei terus bagi kat tok Ain.Senang cerita tak payah berpantun.Dari tadi lagi ni.” Ayah Ngah selaku driver siap letak tangan atas hon tungggu nak tekan kuat-kuat.

“Sabar Ayah Ngah.Karang melatah Tok Bah.” Pijat tepuk bahu Ayah Ngah.

“Paed.Kau keluar pergi tengok.Mana tau Tok Bah nak air ke bekal berpantun.” Ayah Ngah pusing belakang memandang Paed di tempat duduk penumpang.Satu kereta riuh dengan ketawa.

***

“Tok semput je tadi.”

Aim hanya sengih pada Tok yang dipimpinnya. “Tok pantun panjang sangat.”

Tok Ain ketawa. “Dia tu kawan lama Tok.”

***

“Ain.Papa kirim salam.” Puan Noora memimpin Ain keluar.

Ain tercengang seketika.Papa? “Wa’alaikumsalam.” Encik Khalid selaku suami ibu.

***

“Hai.” Ain angkat tangan.Awkward.Pintu ditutup.

Long pusing belakang.Tak berkelip dia memandang Ain. “Oh hai.”

Ain selangkah menghampiri Long. Ni pertama kali dia menghadap Long ;hanya dia dengan Long lepas akad nikah pagi tadi. “Err..Sejuk.” Dia menyilangkan tangan.

Long menghampirinya selangkah. “Ah?”

“Sejuk.”

Long teragak-agak mengangguk. “Right..Sihat?”

Ain muka pelik. “Sihat.Awak?” Dia menghampiri Long.

“Sama.Dah makan?” Long turut menghampiri.

Ain angguk. “How’s the room?” Ain memandang sekeliling bilik gaya pertama kali jejak masuk sambil dia mengatur langkah menghampiri Long. “Ouch!” Baru sedar bahu dia terlanggar Long.Dan baru sedar Long betul-betul di hadapannya.Ain memandang Long tak berkelip.

“Ain Nuriman Fauzi.” Rendah nada suara Long.

“Yeah?” Ain berdebar.

“Anda pijak kaki saya.”

10 comments:

  1. cahaya permata berangkai15 March 2011 at 01:09

    sweet..:)
    like...
    syukenye

    ReplyDelete
  2. yeayy. dah kawen.
    haha.
    kalut ain ngn long ni.

    ReplyDelete
  3. ouch..terpijak kaki Long rupanya..
    Ain debar saje je..huhuhu

    ReplyDelete
  4. cett terpijak kaki la pulak..hehe

    ReplyDelete
  5. oohohoho...sweet nye long...

    ReplyDelete
  6. oh..
    pe la long ni..
    isk isk isk..
    ain gabra la tuh..
    alahai..
    ain tu kan kecik je..
    xkan sakit long..

    ReplyDelete
  7. alahai long...sgt formal. comel!

    ReplyDelete
  8. Sangat tak senonohlah Ain pijak kaki Long cenggitu. hahahah berdebar ya! =)

    NICE one!

    ReplyDelete
  9. pleaseee continue, pleaseee.

    ReplyDelete