Enjoy the best and leave the worst.Mana-mana yang melarakan di blog ini;boleh campak jauh-jauh =,= Kita semua ada tanggungjawab :DD

Thursday, 29 April 2010

Fragile 18

“I’ve no idea!” Handset dibaling ke seat belakang.Dan telinga menangkap bunyi benda berlaga dengan cermin kereta.

“What?!” Nik berpaling ke belakang. “Jet!Cermin belakang kereta kau dah retak!” Tinggal tunggu nak pecah je.

Jet meraup muka.Apa kau buat ni Jet..Angau sangat ke sampai handset main baling je.Mengucap Jet.Kau tengah driving ni. “How’s my mobile?”

Nik tepuk dahi. “Kau patut tanya pasal kereta kau.Not your mobile dude.” Sahabat aku..

Jet tidak menjawab.Handset tu penting.SIM kat dalam tu yang penting sebenarnya.

“Kau sayang..Are?” Nik tukar topik dari cermin kereta pecah ke heart feeling.

“For sure.” Cermin sebelah pemandu diturunkan.Jet mengerling ke kereta sebelah.

“Then?What’s your next move?” Nik turut memandang ke arah sama.

“Her.” Kereta dipandu makin laju cuba menyaingi kereta sebelah.

“Are.” Nik hanya memerhati.

Jet mengangguk.Tapi tu bukan kereta Are.And siapa lelaki yang kat sebelah Are?Yang tengah driving tu?

Jet memerhati kereta yang tadi di sebelah dan kini mendahuluinya.Dada terasa sesak.Rasa nak tekan je hon sekuat hati.Sabar Jet..Sabar..Kaki menekan brek apabila lampu isyarat bertukar merah.

Nik turut memerhati kereta tadi yang dah membelok masuk ke lot parking.Tepat-tepat depan butik pengantin.

Jet mengalih pandangan.Dia tak boleh tengok.Dia tak boleh terima bila nampak Are dengan seorang lelaki memasuki butik pengantin tu.Beruntungnya kalau dia di posisi lelaki tu.Sama-sama jenguk butik pengantin.Sabar Jet..Ni the end of your fight to get her.Are bukan hak kau.No more chocolates and roses for her.Respect Are.Terima fate ni.Fate yang menyatakan : Are dah nak kahwin dengan someone.Not Jet..Sabar Jet.

***

“Are.” Matanya jauh memandang langit malam.

“Yea?” Paket KitKat dicapai.

“Nanti aku balik Indon..” Kata-katanya mati di situ.Botol Revive dicapai dan dibawa ke bibir. “..aku propose kau nak?”


Songkok di kepala diturunkan dan diletakkan di atas dashboard.Baru selesai solat isyak.Perit rasanya bila dnegar tok imam sebut pasal nikah kahwin tadi.

Petang tadi memang hati dah betul-betul hancur lebur.Fragile nya hati.Sekali kena langgar,terus hancur. Payahnya cinta.Kalau dinafi,memang termaktub dalam hati.Kalau dilayan,boleh luka satu badan.Sakit pa..

Nur Amera..

Dah 7 tahun kenal.Dah berapa kali propose.Tapi tak pernah official.Sayangnya dia pada Are siapa yang tahu.Sayangkah Are pada dia siapa yang tahu?

Proposal jangan dibilang berapa kali.Confess sayang tak pernah sekali.Sampai bila nak kawan?

Sampai bila-bila..

Dah tak ada peluang untuk confess.Dah tertutup peluang yang terbukak sejak 7 tahun dulu.Dah tertutup rapat.Tak mungkin dibuka.Sebab Are dah ada orang lain.Sabar Jet..Mana mungkin dia boleh serapat dahulu dengan Are bila ada orang lain di sisi Are.Dan takkan ada Are yang akan tolong dia pilih dress code yang betul untuk pergi dating.

***

Are menarik handset dari meja kerja.Mata tepat memandang jam di dinding.

5..4..3..2..1!

Nafas ditarik perlahan. “Assalamualaikum.”

Kedengaran Jet di panggilan sebelah menjawab salam.

“Happy birthday.” Rendah suara Are menuturkan.

Jet pantas meraup muka.Mata yang dah nak tertutup rapat tadi kini terbuka luas.My birthday?!

“Birthday boy lupa tarikh birth date sendiri eh?” Tanpa sedar bibir Are mengukir senyum.

Jet ketawa di sebelah panggilan. “I’m 26.Dah tua.”

“That’s why you forget your own birth date.”

Senyum. “You tak pernah miss birthday I.Thanks for the wish.”

“Pasal hari tu..sorry.”

“Yang you hang tiba-tiba tu eh?” Jet mengusik.

“I can’t hear it..” Are buat-buat tak dengar.

“I pun nak wish.”

“Huh?”

“Selamat pengantin baru.” Jet senyum perit.

“Bila masa I nak kahwin?” Nada Are hairan.

“Lorh..Tak mengaku jadi wife orang!”

“Jet.Sungguh I..”

“Selamat pengantin baru Are.” Jet memotong.

Are merenung handset di tangan.Kahwin?Aizat Rahman.Kenapa dengan awak?Are menggeleng sendiri.

Banyaknya yang berubah.Dari aku-kau ke I-you.Dan sekarang Jet cakap pasal kahwin?


***

“Jet.”

“Are.”

“You pun kat sini?”

Empat pasang mata saling memandang.

“Tunang I.” Afiq senyum pada Ann yang berjalan seiring dengan Jet tadi.

“Yours?” Jet berkerut dahi memandang Ann.

Ann angguk. “Tak sangka jumpa you kat sini.” Ann senyum pada Are yang berdiri di sebelah Afiq. “Ni that guy yang satu uni dengan I.Yang I cerita hari tu.” Ann mengisyaratkan pada Jet.

“Are.The one yang ibu cakap hari tu.” Afiq memandang Are.

“The one yang tolong you cari baju pengantin untuk I eh?” Ann senyum pada Are. “No wonder la ibu kata I dengan dia sama saiz.”

“You two nak pergi mana ni?” Afiq memandang Jet dan Ann silih berganti.

“Office hour la dude.Ada meeting dengan client.” Jet baru bersuara.Riaknya sedikit berubah.

Ann+Afiq = Tunang

“Sungguhlah ibu kata you ni Ir yang sangat busy.” Afiq geleng. “Sampai nak cari baju nikah kahwin pun tak sempat.Haih..”

“Shhshh!” Ann buat muka.

Dan Are dan Jet saling berpandangan.

***

“Are.Lunch sekali.”

Are geleng di sebelah talian. “Mana sempat.Office you kat north pole nak berkejar datang sini ada satu hari baru boleh lunch.” Jam di tangan dikerling.Lunch time!

“Sempat la.” Jet menahan gelak.

“Tak sempat.” Are berjalan ke arah lif.

“Sempat.”

Pandangan Are jatuh pada pintu lif yang baru terbuka.Jaws drop!

“Awak tengok saya macam nak telan je.” Jet sengih dari dalam lif dengan tangan masih memegang handset di telinga.

“Memang saya nak telan awak!”

6 comments:

  1. haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...
    suke2..
    dari kau aku..
    i u..
    awak saya..
    then?
    abg are oke tak??
    HAHAH..
    nk lagik..

    ReplyDelete
  2. haahhah...suka2..

    ReplyDelete
  3. sia2 8 bulan gadoh2
    hahaha

    ReplyDelete
  4. suke yg kesengalan terserlah tulis...
    abg are pon ok gak..
    or abg syg ke..
    hehehe..sweet je dorg..wat penat gadoh xnk tegur je..
    last2 misunderstandg..

    ReplyDelete
  5. Love~~ Love~~ Love~~... sukaaaaaaaaaaa~~~ ngeee~~~

    ReplyDelete
  6. lalala~~suka2...seronok2..rs cm lepas rindu kat hlovate plak..hihi

    ReplyDelete